1.10.2021

1 Октомври – светски ден на вексилологијата

ФИАВ, Меѓународната федерација на вексилолошки здруженија, го  прогласи 1 октомври 1961 година за  „роденден на модерната вексилологија“, бидејќи на тој ден излезе првото светско списание за проучување на знамиња: Билтенот за знамиња на Герхард Грал и Витни Смит. Овој роденден  повикува на годишна прослава на сите  вексилолошки работи.

Знамињата на хералдите и персевантите на Македонското грбословно друштво