12.6.2023

Меѓународниот ден на хералдиката 2023

Меѓународниот ден на хералдиката, 10 јуни, оваа 2023 година повторно беше одбележан по 3-годишна пауза поради Ковид19.

Македонското грбословно друштво ја започна прославата кога Одборот на МГД положи цвеќе на споменикот на Хрситофор Жефаровиќ (+1753), кој се смета за прв хералдичар во Македонија и пошироко на Балканот.

Подоцна се одржаа две предавања. Потпретседателот и Вадарски Хералд, Иван Нацевски: Грбовите на Македонија во западноевропските средновековни извори – нови сознанија. И Претседателот и Главен Хералд, д-р Јован Јоновски: Грбови на Охридските Архиескопи.

По предвањата следеше скромен коктел.